DJURLIV

DJURLIV

Soluppgången på Landön är som en saga. En symfoni av skrik från fiskmåsar på de fridlysta öarna, en häger som dansar i strandkanten och en svanfamilj som ståtligt glider fram på en spegelblank vattenyta. I solnedgången kommer fladdermössen som jagar insekter intill strandkanten, man känner igen dem på den snabba flykten med vändningar. Dessutom saknar de stjärt.

När mörkret  lagt sig börjar näktergalen sin skönsång som varar hela natten. Landön och markerna omkring är rika på gnagare som är föda åt rovfåglar. På vägen ner till Landön ser man ofta falkar och andra rovfåglar sitta på staketstolpar. Skulle ni komma hit på vintern så kan ni spana efter havs- och kungsörn. Många ornitologer besöker Landön och Tosteberga under vintern för att studera örnar och andra övervintrande fågelarter.

Ett svanpar bygger  varje  år bo hos en granne till campingen. Så fort som ungarna har kläckts kommer de för att leta efter mat längs stranden på campingen.

En varning: Gå inte för nära! Så länge ungarna är små är föräldrarna ilskna på alla som kommer för nära ungarna. Om ni vill mata dem så gör det ifrån bryggorna, så slipper vi ha dem mellan husvagnarna nästa dag.

De återkommer alltid dagen efter till samma plats samma tid för att få mer mat. Igelkottar är det ganska gott om på Landön, de besöker gärna förtälten i sin jakt på något att äta. En kvarglömd soppåse är smaskens, ägaren kan på morgonen hitta resterna utspridda i hela förtältet. Lite större djur hittar man i havet, ca 15 min. båtfärd mot Åhus. På några stenhällar har vi en sälkoloni med minst tre sälar, ibland fler.